Grote renovatie op Rusthof voltooid

"Het crematorium op de begraafplaats Rusthof is de meest efficiënte en milieuvriendelijkste crematieoven van heel Europa. De vernieuwde aula 2 behoort tot de kwalitatief betere in de wijde omtrek." Dat zegt een trotse directeur Wilco Plaggenborg van Crematoria en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) na het voltooien van een grote renovatie die in tien weken is voltooid. Op 11 mei 2017 zijn de vernieuwde grote aula en de nieuwe oven in gebruik genomen.

 

 

Sinds de bouw van het crematorium op Rusthof in 2003 hebben daar zo'n twintigduizend crematies plaatsgevonden. Ieder half jaar vindt inspectie van de oven plaats maar bij zo'n aantal moet de oven worden vernieuwd. Er waren ook scheuren vastgesteld in delen van de vloer. Die scheuren zijn gerepareerd, maar het was mogelijk dat de scheuren zouden terug–komen als er iets met de fundering mis zou zijn. Dat bleek niet het geval.

 

Tegelijkertijd

 

"Het wegslopen van de oude oven en het opbouwen van een nieuwe inclusief metselwerk gaat niet ongemerkt voorbij", zegt Plaggenborg. "Daarom hebben we besloten tegelijkertijd de renovatie van de aula ter hand te nemen, zodat we één in plaats van twee keer last zouden hebben van werkzaamheden die invloed hebben op de bedrijfsvoering."

 

De nieuwe oven is voorzien van de allerlaatste technieken en van de nieuwste besturingssystemen. De oven is ook voorzien van een warmtewisselaar, die het mogelijk maakt binnenkort warmte of stroom terug te winnen. "De ovenbouwer en de universiteit van Leipzig zijn bezig met een studie naar het geringste energiegebruik", zegt Plaggenborg. "Een oven is maar een beperkt deel van de dag daadwerkelijk in gebruik. Dan is een piek in het energiegebruik. 's Nachts koelt de oven af, maar nooit lager dan tot zes- à zevenhonderd graden Celsius. De vraag is hoeveel gas je aan de oven moet toevoegen om de maximale hoeveelheid energie te kunnen terugwinnen."

 

Hergebruikt

 

Plaggenborg verwacht geen bezwaren van mensen die er moeite mee hebben dat de energie die vrijkomt bij een crematie wordt hergebruikt. "Dat kan ik me in 2003 nog wel voorstellen, maar in 2017 niet meer", reageert Plaggenborg. "Vroeger was een crematie belastend voor het milieu. Nu is dat veel minder. We gebruiken speciale filters om de natuur te beschermen tegen milieubelastende verbrandingsresten. En we gebruiken energie die vrij komt zodat er geen nieuwe energie hoeft te worden opgewekt."

 

Het gebruik van de oven wordt dus ook goedkoper, maar zal niet leiden tot een verlaging van de prijs van cremeren. "We hoeven in ieder geval voorlopig niet te verhogen", stelt Plaggenborg. "Dat hebben we overigens de laatste zes jaar al niet meer gedaan. Een basiscrematie kost € 499,-. Elders is de prijs - ondanks de concurrentie - hoger.

 

Aula 2

 

Sinds de renovatie is de grote aula beter aangepast op de eisen van de tijd en op meer drukte. Rusthof is berekend op maximaal 1100 plechtigheden per jaar. Amersfoort werd groter waardoor het aantal plechtigheden de afgelopen jaren tussen 1500 en 1800 lag. Om overlast te voorkomen wanneer buiten de aula al mensen staan te wachten voor de volgende plechtigheid, is de aula voorzien van stalen deuren die beter zijn geïsoleerd en daardoor minder geluid doorlaten. Het beuken parket op de vloer was versleten en is nu vervangen door een geïsoleerde eiken vloer. Alles dat aan verlichting en klimaatbeheersing in de plafonds zit is nieuw. Binnen tien minuten na het sluiten van de deuren ruikt de zaal weer fris en is de temperatuur op orde. Dat wil zeggen: net iets boven kamertemperatuur omdat mensen last hebben van rouwkou. Ze rillen van emoties. Dat proces van luchtverfrissing en weer op temperatuur brengen duurde in de oude situatie te lang. De temperatuur kan bij warm weer altijd maximaal tien graden gekoeld worden.

 

Bloemstuk

 

De verlichting in de aula kunnen de medewerkers instellen in acht standaardkleuren. Vaak proberen de mensen die de apparatuur in de aula bedienen de kleur voort te zetten van het bloemstuk dat op de kist ligt. "We hadden pas een roze uitvaart," vertelt Plaggenborg. "Dan kleurt de zaal ook roze. Mensen zijn verrast dat dit hier kan."

 

Tijdens de renovatie is ook gewerkt aan het verbeteren van de akoestiek in de zaal. Al langer was het mogelijk via internet muziek voor plechtigheden te kiezen uit de bibliotheek van Rusthof die vijfduizend titels bevat. Ook foto's en andere visuele presentaties kunnen nabestaande via internet aanleveren. Rusthof werkt aan een automatische koppeling die controleert of wat de nabestaanden hebben opgegeven overeenkomt met hun draaiboek voor de plechtigheid. En sinds de renovatie kunnen 'thuisblijvers' de plechtigheid in full HD volgen via het internet. Dat kan live en tot dertig dagen daarna.

 

Glas

 

Mensen die bij een drukke plechtigheid een zitplaats hadden op het balkon, kunnen sinds de renovatie de kist en de familie zien. Voor de renovatie maakte een stalen rand dit onmogelijk. De balustrade bestaat nu geheel uit glas. De grote aula heeft een capaciteit van 475 personen. Als er meer mensen worden verwacht, dan huurt Rusthof extern faciliteiten in.

 

De kleinere aula 1 voor maximaal honderd mensen is niet gerenoveerd. Voor kleine gezelschappen tot twintig mensen is een "familiekamer" beschikbaar. In deze beide ruimten is apparatuur voor beeld en geluid beschikbaar. Wie geen plechtigheid wenst te houden, kan gebruik maken van een wisselkamer voor maximaal vijftien in het rouwcentrum. Alle faciliteiten zijn ook beschikbaar wanneer er geen teraardebestelling of crematie op Rusthof plaats heeft.