Lichtjesavond 2017 trekt recordbezoek

 

De Lichtjesavond tijdens kerstavond (zondag 24 december 2017) op Rusthof heeft de helft meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Bij het slot van de avond staat de teller op 3.045 bezoekers. "Mooi dat Rusthof de overledenen op deze manier betrekt bij kerst", zegt één van de bezoekers.

 

"Hier ervaar ik saamhorigheid, het gevoel dat je niet alleen bent in je verdriet", vertelt een dame die een aantal jaren geleden haar dochter op negentienjarige leeftijd bij een verkeersongeluk heeft verloren. "Mijn man ligt hier al twaalf jaar", zegt een mevrouw die voor het eerst aanwezig is bij een Lichtjesavond op Rusthof. "Jammer dat ik er niet eerder bij ben geweest. Ik kom volgend jaar zeker terug."

 

Brandende kaarsen

 

Bij donker is het verboden de begraafplaats te betreden. Maar eens per jaar - tijdens de Lichtjesavond - is daarop een uitzondering. Ieder kan dan een brandend lichtje krijgen om op het graf van zijn of haar dierbare te plaatsen. Op de paden naar de graven liggen schalen met kaarsen. Een zeer groot aantal mensen maakt daarvan gebruik. De gevels van de gebouwen zijn sfeervol verlicht, net als de algemene monumenten.

 

"Qua sfeer en emotie ons mooiste optreden in 2017", vindt dirigent Jan Tornij van het twaalfkoppige zangkoor Proove it. Het koor treedt tussen vier uur 's middags en half acht 's avonds een aantal keren op. Ook anderen brengen muziek ten gehore. "Vanaf oktober heeft Proove it wekelijks gerepeteerd voor dit optreden", vertelt Tornij. Vooral Amerikaanse kerstliedjes brengt Proove it, maar ook bijvoorbeeld "Nu dat jij er bent", van Trijntje Oosterhuis. "Veel mensen zijn op kerstavond op zoek naar zingeving. Dat biedt deze Lichtjesavond", zegt Tornij.

 

Erwtensoep

 

Ruim de helft van de personeelsleden van Rusthof - van wie sommigen met gezinsleden - maakt de Lichtjesavond mogelijk. Anderen zijn betrokken bij de opbouw van alles: de stands waar gratis koffie, thee, glühwein en snert te krijgen zijn, de enorme aluminium boom waaraan tweeduizend doorzichtige bollen hangen met daarin de naam van een overledene of een wens.

 

Acht vrijwilligers van onze vereniging hebben bij de Lichtjesavond geassisteerd. Zij hebben 120 liter chocolademelk uitgeschonken, evenveel glühwein en 2500 koekjes uitgedeeld. Rusthofpersoneel deelde 100 liter erwtensoep in bekers uit. "De gastvrijheid die Rusthof biedt, willen we graag ondersteunen", zegt onze voorzitter Ger Hogers.

 

Nog geen tien jaar geleden begonnen met een handjevol belangstellenden is de Lichtjesavond uitgegroeid tot een grote publiekstrekker. "Het is misschien raar om te zeggen, maar onze begraafplaats leeft", zegt ceremoniebegeleider Hans Veerman. "De warme koffie, chocolademelk, glühwein en snert staan voor het warme gevoel dat we als Rusthof proberen mee te geven. Ik ben trots hier te mogen werken."