Opnieuw meer bezoekers Lichtjesavond

"Indrukwekkend". Dat woord viel het meest te beluisteren tijdens de Lichtjesavond die begraafplaats Rusthof Amersfoort jaarlijks op kerstavond organiseert. Dit keer op 24 december 2018. Zoals vanaf het begin - al veertien jaar - verleenden vrijwilligers van de Vrienden van Rusthof assistentie bij het uitdelen van koffie, chocolademelk met slagroom, snert en glühwein.

 

De metalen herinneringsboom was het centrale punt van de Lichtjesavond. Daarin konden de bezoekers een doorzichtige kunststof kerstbal hangen, gevuld met een lichtje en een papier met gedachte of herinnering. De paden op de begraafplaats waren verlicht. Iedere bezoeker kon een lichtje op het graf van een dierbare plaatsen. Aula 1, waar op de schermen gedichten werden geprojecteerd, was open voor stilte en bezinning. Kinderen konden marshmallows in een vuurkorf verwarmen. Buiten traden het koor "Proof it" onder leiding van dirigent Jan Tornij en de zangers Wim den Hertog en Kees van de Elshof op.

 

Vertrouwen

 

"Er is hier een sfeer van vertrouwen, van samenzijn. Heel bijzonder", zegt een man die voor de vijfde keer de Lichtjesavond van Rusthof tijdens kerstavond bezoekt. "Mijn man ligt hier al 25 jaar, maar ik ben hier voor het eerst", vertelt een mevrouw in gezelschap van haar hondje. Haar ouders en nichtje zijn hier later begraven. "Ik vind het prachtig. Volgend jaar kom ik zeker weer."

 

"Mijn moeder ligt hier begraven en je moet toch eens een bezoekje terug doen. Ik vind het heel goed georganiseerd", zegt een man van middelbare leeftijd.

"Ondanks het verdriet is het op Lichtjesavond toch erg gezellig", vond een jongere bezoeker van wie de schoonmoeder op Rusthof is begraven.

 

Opvallend

 

Dit keer heeft geen telling van het aantal bezoekers plaatsgevonden, maar de indruk is dat er opnieuw meer mensen op de Lichtjesavond zijn afgekomen dan vorig jaar. In 2017 telde Rusthof meer dan drieduizend bezoekers aan de Lichtjesavond. Opvallend is dat er mensen komen uit alle lagen van de bevolking. Jongeren, ouderen, mensen in rolstoelen of op krukken, een kleine groep Hells Angels en - te oordelen naar hun uiterlijk - welgestelden.

 

De Lichtjesavond bestaat dankzij de vrijwillige inzet van zo'n twintig personeelsleden van de begraafplaats. Een aantal van hun partners en kinderen werkt er ook aan mee. "Je kunt echt iets doen voor de mensen en hen ondersteunen in hun verdriet", vat mevrouw Nanny van Essen de organisator van de Lichtjesavond, haar motivatie en die van haar collega's samen. Zij is medewerker klantencontact en coördinator asbestemmingen. "Die reactie krijgen we van de bezoekers terug."

 

Horen erbij

 

"Veertien jaar geleden heeft mijn oud-collega Ilona Heidotting het initiatief genomen. Er was alleen chocomel en glühwein. Er kwamen twintig mensen. Het jaar daarna vijftig en tot nu toe heeft de Lichtjesavond ieder jaar meer bezoekers getrokken. Vanaf het begin zijn de Vrienden van Rusthof bij de organisatie betrokken geweest. Zij horen erbij. We vinden het als personeelsleden fantastisch dat ze er zijn."

 

De verkeersregelaars hadden het de hele avond heel erg druk, de EHBO'ers hadden gelukkig niets te doen.