Vrijwilligers terug in kindertijd

Eens per jaar maken gastvrouwen, gastheren en bestuursleden van de vereniging Vrienden van de begraafplaats Rusthof Amersfoort een uitstapje. Als blijk van waardering, maar ook om de onderlinge contacten te verstevigen. Donderdag 3 oktober beleefden zij een weerzien met veel uit hun kindertijd. Dat gebeurde in het "Oude ambachten- & speelgoedmuseum" in Terschuur.

 

Het museum bevat herinneringen in de vorm van oud speelgoed, werkmateriaal van oude ambachten en beroepen. Van Meccano, Märklin-treinen en Dinky Toys tot poppen, poppenhuizen, winkeltjes en poppenwagens. Van een handbediende telefooncentrale, een oude drukkerij, kantklossen, oude zwart-wit televisietoestellen en pick-ups tot brandweerpakken, politie-uniformen, wringers, damescorsetten en klederdrachten. Oude tandarts- en kappersstoelen, schoolbankjes met inktpotten, bromfietsen en een autowerkplaats. Zo ongeveer alles dat herinnert aan vervlogen tijden is in het Oude ambachten- & speelgoedmuseum in Terschuur samengebracht en uitgestald.

 

Na een welkom van de voorzitter begon het uitstapje in Terschuur met een lunch. Daarna konden de vrijwilligers "los" in het museum waar ze veel jeugdherinneringen deelden. Rond drie uur verzamelden ze zich weer voor koffie, thee of warme chocolademelk met gebak. In het museum is zo veel te zien dat een hele dag nog te kort zou zijn om aan alles dat er staat aandacht te schenken. Het is te veel voor één bezoek. Tegen vier uur vertrokken de meesten daarom moe maar voldaan van zo veel indrukken die ze hadden opgedaan. Reden om terug te kijken op een geslaagde dag.